Oavsett om du gillar ordning och minimalism eller kreativt kaos och maximalism, så kanske vi har några bra tips till ditt nya kök.
Lisa Magnussson skrev i DNs ledare publicerad 2019-01-21 att hon trodde att det var i år som maximalismen skulle slå igenom på riktigt, men så kom Marie Kondo, den effektiva japanskan som lär folk ta itu med sina stökiga hem. Enligt hennes metod ska man göra sig av med allt som inte ger glädje, underförstått vill hon att vi slänger mer.
Lisa tycker att när man gör sig av med allt man inte använder, så förlorar man en del av sig själv och sina erfarenheter. Hon vill slå ett slag för den osorterade röran. För loppisfynd, arvegods och saker som bara är fina att titta på.
Du kan välja minimalism, maximalism eller en medelväg och förmodligen hör valet du gör också ihop med din livsstil. Kanske hör du till dem som ofta har huset fyllt med familj och vänner och behöver dubbla uppsättningar av porslin, glas och bestick. Kanske hör du till dem som älskar att experimentera i köket och använder alla möjliga slags maskiner. I vilket fall som helst kan det vara frustrerande att behöva leta efter saker eller att ha ett kök som är svårt att städa.
När vi lagar mat vill vi också ha saker inom räckhåll. Visst är det så att förvaring, struktur och rutiner kan upplevas viktiga i köket. Här är några enkla tips:
– Gruppera det som hör ihop, i samma låda eller hyllplan.
– Rensa ut det som är onödigt eller trasigt. Ställ undan eller gör dig av med maskiner som du inte använder.
– Låt diskbänk och arbetsbänk vara en så ren yta som möjligt, att arbeta på.
– Samla småsaker i förvaringslådor, som är lätta att ta fram och som underlättar när du ska städa.
– Finns det saker som inte hör hemma i köket, hitta en bättre plats.
– Kryddor ska helst förvaras svalt och mörkt.
Om du bygger ett nytt kök så har du möjlighet att planera in bra förvaring från början. Återvinningen är klokt att tänka till extra kring.